I en situation då vi har kommit vilse  så är det viktigt att vi inte drabbas  av panik. När vi var små och kom  bort från mamma och pappa så  upplevde vi en liknande panik som  vi kan förvänta oss om vi kommer  vilse som vuxna. Börja med att  stanna så att du inte kommer mer  vilse. När vi har stannat så försöker  vi hittar en plats där vi kan sätta oss  ned och få skydd från vädrets  makter. Gärna en plats där du  känner dig trygg.  Nu när vi har tagit skydd kan vi  lugna ner oss, i minst 30 minuter. Ja det tar faktiskt så lång tid att varva  ner om vi har upplevt en situation  av panik. När vi sitter där så kan vi  alltid ta någonting att äta och  dricka. Lite näring kanske är det vi  behöver för att tänka rationellt och  komma på vad vi ska göra för att  förbättra vår situation. Att göra upp  eld kan också vara en trygghet.  Hjälpmedel är alltid någonting som  förenklar vår situation och skapar  trygghet, förutom våra kläder som  ska vara anpassade för årstiden  och för den aktivitet vi utför, är  följande hjälpmedel att föredra:  Ett eldstål eller tändstickor En törepinne “Mayastick”  En visselpipa  En stor plastsäck 240L En kompass Dessa hjälpmedel tar liten plats  och väger inte mycket, men kan  vara till stor nytta i en situation då vi  kanske måste övernatta i naturen.  Utöver dessa hjälpmedel så kan du  alltid lägga till saker som du själv  har erfarenhet av. 
Nu gäller det att komma på var vi  befinner oss. Ett enkelt sätt är att  använda dig av det du har omkring  dig, skapa en terrängkarta över  situationen. En sten som placeras  på marken framför dig kan vara din  nuvarande position. Lägger du till  en pinne som symboliserar bäcken  du gick över och en grankotte som  var stugan du passerade, så  kanske du kan skapa dig en bild  över var dessa positioner är i  förhållande till var du befinner dig  nu. Ett viktigt inslag är att kunna  orientera sig, var är norr, söder,  öster och väster. Enklaste sättet är  givetvis om du har med dig en  kompass. Ett annat sätt är att se  var solen befinner sig nu och vad  klockan är. Solen går som känt upp  i öster och ned i väster. Är det  eftermiddag nu och solen är på din  högra sida där du sitter så kan du  anta att väster är i den riktningen.  Och då kan du peka ut var de  andra vädersträcken finns.  Vi överför väderstrecken till vår  improviserade karta. Lägger där till  minnesvärda upplevelser under  dagen, kanske rådjuret du såg i  gläntan eller fågeln som landade  bredvid dig när du åt din smörgås.  Kanske kommer du ihåg hur solen  stod när du parkerade bilen? Dessa  uppgifter ger dig en klarare bild av  din position.
Men skulle det nu vara så att  omständigheterna ändå inte har  blivit bättre, ja då får vi ta beslutet  att stanna där vi är. Och då gäller  det för oss att skapa ett så stort  avtryck av oss själva som vi bara  kan. Så att dom som letar efter oss  enkelt kan hitta oss. Avtrycken vi gör kan vara passiva  eller aktiva, eller en kombination av  dessa två. Med passiva avtryck  menar jag avtryck som skapas och  sedan finns där, för någon att hitta.  Exempel på detta är signalband  som vi har knutit fast i träden eller  geometriska figurer av pinnar på  ett fält. Aktiva avtryck där emot är  avtryck som kräver en kontinuerlig  handling från din sida. Exempel på  dessa är eld och rök, ljudsignaler  (visselpipa eller att slå föremål mot  varandra), ljussignaler så som en  signalspegel, ficklampa eller eldar.  Aktiva avtryck är effektivare och  sträcker sig längre ut från vår  position än vad passiva avtryck  kan göra. 
Tre av något är en internationell  signal på att man behöver hjälp.  Tre pinnar på en stig, tre eldar, tre  ljudsignaler med ett uppehåll eller  tre blink med en ficklampa eller  signalspegel.  Oroa dig inte för vatten och mat.  Du klarar dig i tre dygn helt utan  vatten och i tre veckor utan mat.  Så det är ingen prioritet för dig just  nu. Du kan givetvis dryga ut din  situation med blåbär eller vatten  om det skulle finnas. Prioritera  istället skydd, eld och ditt avtryck  så att vi kan hitta dig. Försök hela tiden att förbättra din  situation genom att sysselsätta dig med att hämta ved, bär, mossa  eller vass att ligga på eller  utforska området omkring dig efter  andra resurser som kan hjälpa  dig. Var alltid beredd på att signalera  om du hör eller ser någon. 
Utrustning Inspiration Upplevelsen Överlevnad Hem Skogslivets kunskaper Inspiration
duenorth.se duenorth.se duenorth.se established in MMVII (2007) | Webmaster: info at duenorth.se