Utrustning Inspiration Upplevelsen
Stop är akronymen för stanna, tänk, orientera, planera enligt Arméns Handbok Överlevnad. I en situation då vi känner rädsla, förvirring och trötthet är denna akronym användbar. Det vi ska tänka på är att Arméns Handbok Överlevnad är skriven för Försvarsmakten och syftar till att lära ut en överlevnadsmetalitet för krigssituation, där soldaten inte vill bli sedd av fel sida, om vi så säger. Men vi i det civila måste översätta metodiken till en civil situation där vi vill synas och höras. S - STANNA Stanna bör vi göra så fort vi känner paniken krypa inpå oss i en situation av förvirring. Adrenalinet i kroppen kommer att påverka oss, oftast negativt. Om vi går kommer vi att vilja springa och om vi springer så vill vi springa fortare. Sätt dig ner istället och hämta andan kanske ta något att äta eller dricka. För det tar cirka 30 minuter för kroppen att minska produktionen av adrenalin. Gör det bekvämt för dig. Skydda dig mot väder och vind, kanske göra upp en eld. T - TÄNK När vi har lugnat ner oss är det dags att fundera på vilka alternativ vi står inför. Kommer vi exempelvis att kunna ta oss ur situationen eller är det bättre att bli kvar på platsen till nästa dag? O - ORIENTERA Hur ska vi orientera oss, detta kan göras på olika sätt. Vi kan ha en kompass med oss eller en GPS. Eller så kan vi med hjälp av naturliga tecken i skog och mark avgöra åt vilket håll vi ska gå för att hitta tillbaka. P - PLANERA När vi väl har kommit till ro och tänkt igenom vår situation och tagit reda på hur vi borde ta oss ur situationen så är det dags att planera det hela. Har du en plan så gäller det att använda sig av den planen och inte ändra den hela tiden. Planen ändras inte för än bevisen för att ändra den blir så tydliga att vi inte kan bortse från dem. Jag förklarar mer om STOP på sidorna “Om vi hamnat vilse”.
Skyddet syftar till att minska risken för att vår kroppstemperatur ska minska eller stiga (varma klimat). Ett skydd kan vara enkelt och behöver inte byggas med allt för stor insats. Några pinnar mot en stor sten och täcka det med granris och mossa. Eller att sätta sig under en stor gran är ett annat praktiskt sätt att komma undan från regn och snöfall. Den största boven är vinden. Att sitta i blåst gör att våra kläder och vår kroppstemperatur minskar mycket fortare än när vi sitter i lä. Även när det är minusgrader ute. Vad bör vi tänka på när vi ska skydda oss. Vi bör hitta en torr plats, gärna lite högre upp så att vi inte sitter i en sänka eller nära vatten. Då dessa ställen ofta håller  kvar rå och kall luft. Men kommer vi upp något och kan hitta en torr plats under ett träd eller liknande, så är detta att föredra. Platsen som du sitter på, eller helst ska kunna ligga på, ska skyddas från vind och markkyla. För vinden bygger vi oss ett enkelt skydd av pinnar och granris eller annat växtmaterial så som vass eller gräs. Mot markkylan lägger vi granris, vass eller annat torrt växtmaterial, minst upp till knäna brukar man säga. Då blir det skönare för dig att vila på och risken att markkylan sänker din kroppstemperatur minskar. Har du en poncho eller något liknande så använder du givetvis den då det ger ett bättre skydd med mindre ansträngning. Tänk också på var du ska ha eldstaden och att den inte är placerad så att skyddet tar eld.
Överlevnad Bilderna är lånade från Arméns Handbok Överlevnad Bilderna är lånade från Arméns Handbok Överlevnad *Bilden är lånad från Fällkniven AB Hem Skogslivets kunskaper Inspiration duenorth.se duenorth.se duenorth.se established in MMVII (2007) | Webmaster: info at duenorth.se